Rektori javnih univerziteta jedinstveni u borbi s izazovima koje nosi pandemija

28.04.2020 - 14:00

Svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini uspješno su odgovorili na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom te su u kratkom roku organizirali nastavu na daljinu – jedan je od zaključaka online sjednice Rektorskog zbora / Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine koja je održana pod predsjedanjem rektora Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadila Islamovića. 

Kao problem i izazov kod svih univerziteta navedena je organizacija kliničke i praktične nastave te je zaključeno kako će se njeno održavanje prolongirati i u skladu s epidemiološkim preporukama organizirati kada to bude moguće.

Razmatrana je mogućnost održavanja ispitnih rokova, diplomskih i završnih radova te su rektori nesebično dijelili iskustvo, razmišljanje i savjete kako bi pomogli jedni drugima u prevladavanju krize s ishodima najpogodnijima za studente. Rektori javnih univerziteta pokazali su jedinstvo i zajednički pristup svim izazovima koje nose ova teška vremena te time pokazali snagu javnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini gdje se konsenzusom mogu napraviti veliki iskoraci.

Povezane vijesti
Rektorska konferencija / Rektorski zbor Bosne i Hercegovine u Bihaću (5.3.2020.)
Rektorska konferencija u Mostaru (13.2.2020.)
Univerzitet u Bihaću domaćin Rektorske konferencije za 2020. godinu (30.12.2019.)
Vanredna sjednica Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine (30.10.2019.)