Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2018

Izmjena plana JN 2018

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

ODRŽAN JUBILARNI PETI NAUČNO-STRUČNI SKUP "5. JUNI - SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA"

Obilježavanje 20.godina Univerziteta u Bihaću popraćeno je i održavanjem Petog naučnog-stručnog skupa "5. Juni - Svjetski dan zaštite okoliša". Ovaj jubilarni naučno-stručni skup održan je 29. i 30. juna 2017. godine u Bihaću.
Biotehnički fakultet u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona organizirao je ovaj skup koji se održava tradicionalno svake godine, i ima za cilj ocjenu trenutnog stanja u oblasti zaštite okoliša i mogućnosti preporuke smjernica poželjnih ekonomskih, socijalnih i okolišno održivih, a u praksi provodljivih tehnoloških rješenja koja uključuju zaštitu tla, vode, zraka, šuma i agrobiodiverziteta.

Skupu je prisustvovalo oko 140 učesnika iz zemlje i inostranstva.
U dva dana koliko je trajao Peti naučno-stručni skup, održano je 11 plenarnih predavanja, 9 poster prezentacija iz oblasti ekološke poljoprivrede, 20 poster prezentacija iz oblasti okoliša, hrane i zdravlja, iz oblasti upravljanja otpadom održano je 7 poster prezentacija, 3 iz oblasti energetske efikasnosti i 19 iz oblasti zaštite ekosistema.
Tokom naučno-stručnog skupa prezentirani su i organski proizvodi u vidu probiotičkog mliječnog deserta koje su pripremili studenti Biotehničkog fakulteta, a učesnici skupa u pauzama su imali priliku degustirati iste proizvode.
Završno plenarno predavanje je održala gđa. Tanja Fajon, Evropska parlamentarka,  na temu “San o evropskoj budućnosti“ gdje su učesnici postavili veliki broj pitanja vezano za temu, na koja su dobili iscrpne odgovore.
Kroz istraživačke radove  koji su prezentirani na ovom skupu  sasvim sigurno stvaraju se pretpostavke da Biotehnički fakultet, a samim tim i Univerzitet u Bihaću, napreduje i postaje prepoznatljiv.

Skup je zatvoren u Nacionalnom parku Una uz prijatno druženje učesnika i zadovoljstvo organizatora na uspješno održanom skupu i pozivom za slijedeći.


 

 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 16 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja