Univerzitet u Bihaću realizirao projekat "Škola jezika"

05.03.2020 - 15:40

Podijeli:

Sporazumom o međusobnoj saradnji između Univerziteta u Bihaću i Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, u septembru 2018. godine započela je realizacija projekta "Škola jezika". Glavni cilj predviđen projektom bio je edukacija djece u pokretu, konkretno dvosemestralni kursevi / radionice govornoga bosanskog i engleskoga jezika kao i bosanskohercegovačke i zapadnoevropske kulture, dok su popratni ciljevi bili interkulturni dijalog i dvosmjerna komunikacija na relaciji domicilnog stanovništva i privremenih gostiju. 

Nakon završenog projekta zadani ciljevi su postignuti, ali i više od toga s obzirom da se pokrenulo niz aktivnosti od kojih se izdvajaju one ključne, a to je da je projekat bio katalizator u uključivanju djece u redovno školovanje kao i katalizator za uključivanje većih organizacija (poput UNICEF-a) u sami proces edukacije djece u pokretu.

Filmska reportaža "Samo da rata ne bude" kruna je samoga projekta, a njena realizacija rezultat je saradnje autorice filma Amile Žunić, koordinatorice projekta i scenaristkinje filma prof. dr. sc. Šeherzade Džafić i snimatelja i režisera Džemala Ćatića.

Film je emitovan na RTVUSK a dostupan je na njihovom zvaničnom YouTube kanalu.

Povezane vijesti
Univerzitet u Bihaću angažovano sa "ljudima u pokretu" (1.3.2019.)