Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

24.11.2020 - 10:20

Podijeli:

S ponosom se sjećamo 25. novembra – dana kada je ZAVNOBiH prije 77 godina donio Rezoluciju kojom je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica ravnopravnih naroda zasnovana na temeljima antifašizma. Ovaj dan je ujedno i prilika da se uvažavajući tekovine prošlosti, okrenemo budućnosti u kojoj Bosna i Hercegovina treba da bude ekonomski i politički stabilna država. 

Dužnost nam je i da omogućimo da Bosna i Hercegovina što prije postane punopravna članica Evropske unije i NATO-a. Ponosno možemo kazati da smo čuvari plemenite ideje multietničke države, zasnovane na univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i sloboda i da u tome imamo podršku na međunarodnom nivou. 

Naša prošlost, budućnost, optimizam, znanje, potencijal i vjera u vlastite mogućnosti nam stvaraju prostor za kreiranje boljih pretpostavki, stvarajući time novim generacijama temelje za nove iskorake. Uz više zajedništva, rada i solidarnosti, forsirajući dijalog i toleranciju, cijeneći vlastite sposobnosti, ispoljimo svoje domoljublje i privrženost zajednici. Podsjećanje na ovaj dan je i obaveza svih nas da i dalje radimo na izgradnji moderne, demokratske države i na očuvanju njenog suvereniteta kao i multikulturalnosti društva.

U toj vjeri, pozivam vas da u srijedu, zajednički proslavimo Dan državnosti te da na svoje domove ponosno istaknemo bosanske zastave!

Svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu, a posebno studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju Univerziteta u Bihaću čestitam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. sci. Fadil Islamović