Objavljen novi dvobroj časopisa Post Scriptum

08.06.2020 - 08:00

Podijeli:

Iako je VIII broj časopisa Post Scriptum bio spreman koncem prošle godine, zbog obimnosti pristiglih radova odlučilo se objediniti i IX broj za akademsku 2019/2020. godinu. Stoga je i proces recenziranja časopisa trajao više od godinu dana, a u sam proces uključeno je preko 40 recenzenata sa svih šest bosanskohercegovačkih univerziteta, ali i univerziteta i naučnih institucija u regionu što ukazuje i na sami cilj i misiju časopisa, a to je da u što većoj mjeri učestvuje u procesu umrežavanja i vidljivosti kako pojedinih autora, tako i univerzitetâ, posebno Univerziteta u Bihaću.

Prema riječima urednice časopisa Šeherzade Džafić unutar interdisciplinarnih časopisa kakav je Post Scriptum nije jednostavno napraviti logičan raspored tekstova, ali ipak se nastojala pratiti smislena linija, što je postignuto zahvaljujući tekstovima iz metodike, didaktike, lingvistike, stilistike i kulturalnih studija: “Didaktički modeli izučavanja matematičkih pojava koji bi mogli potaknuti konceptualno znanje učenika otvaraju ovaj broj, a nastavlja se istraživanjem potreba engleskog jezika za pravnike. Kontekstualna analiza adaptacije Shakespearovih djela od zlatnog doba Hollywooda, prema komentarima recenzenata, unatoč svim dosadašnjim istraživanjima, nov je i originalan rad jer donosi sistematičan pregled zasnovan na bazi historicizma. Rad o metaforama u online diskusijama o migrantskoj krizi daje uvid u raznovrsnosti mehanizama koje koristimo u važnim društveno-političkim pitanjima kakvo je pitanje migracija. Kolegice sa Sveučilišta u Splitu također su ispitivale metaforičko izražavanje, ali na primjeru dnevnog lista Slobodna Dalmacija. Zanimljivo i originalno istraživanje o ulozi konceptualne metafore donose kolege s Filozofskog fakulteta u Tuzli, a blok zaokružuje rad o stilskoj obilježenosti koji objedinjuje lingvostilistiku, stilističku kritiku i estetiku. Sve to konkretizirano je komparativnom analizom Maka Dizdara i Dželaludina Rumija, a u sličnom kontekstu su interpretacije filozofije pjesništva Amira Brke i Hadžema Hajdarevića kolega s Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Fakulteta humanističkih nauka "Džemal Bijedić" iz Mostara. Istraživanje o povezanosti uspjeha učenika sa stilom rada nastavnika obrađen je na Univerzitetu u Bihaću kao i naučno-istraživački rad o zainteresiranosti i uključenosti učenika u nastavu. Iako se čini nešto manje logičnim iza je smješten rad iz fizike čiju poziciju opravdava rad o značaju fotografije (ipak je fizika zaslužna za otkriće fotografije) koji je stigao iz Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koji konkretizira komunikacijske principe fotografskih serija Neplodna tla Sandre Vitaljić i Srebrenica-genocid u srcu Europe Tarika Samaraha. Na kraju časopisa prikazane su knjige: O kulturalnim modelima odgajanja Amela Alića, odabrane od strane uredništva zbog značaja za Pedagoški fakultet; naučna studija iz pragmatike Halida Bulića te roman Kintsugi tijela Senke Marić, dobitnik prošlogodišnje nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2019. godini”.             

Svi navedeni tekstovi extraktovani su u pojedinačne tekstove i dostupni su na web stranici časopisa, gdje se nalazi i PDF verzija cjelokupnog časopisa.

U narednim danima slijedi unos časopisa u naučne baze, a u toku je recenziranje tekstova za X broj koji bi trebao izaći početkom zimskog semestra ove godine. 

Povezane vijesti
Naučno-istraživački časopis Post Scriptum indeksiran u EBSCO (26.8.2019.)