Uspješan naučno-istraživački rad dr. sc. Aladina Crnkića

20.03.2020 - 09:00

Podijeli:

Objavljeni radovi u referentnim naučnim časopisima imaju izuzetnu težinu prilikom rangiranja univerziteta na svjetskim listama. Jedan od naučnika na Univerzitetu u Bihaću koji doprinosi njenom kontinuiranom napredovanju je svakako dr. sc. Aladin Crnkić, viši asistent na Tehničkom fakultetu.

Kolega Crnkić, prof. Janez Povh (Univerzitet u Ljubljani), prof. Vladimir Jaćimović (Univerzitet Crne Gore) i prof. Zoran Levnajić (Institut „Jožef Stefan“ u Ljubljani, Fakultet informacijskih nauka u Novom Mestu) zajedno su objavili naučni rad u američkom časopisu Chaos: An Interdisciplinary Journal of Nonlinear Science. Ovaj časopis je indeksiran u vodećim citatnim bazama Science Citation Index i Current Contents u kojima je vrednovan sa veoma visokim impact factorom (IF=2.643).

Njihov rad pod nazivom „Collective dynamics of phase-repulsive oscillators solves graph coloring problem“ je istaknut od strane editora ovog časopisa kao jedan od najboljih i najinteresantnijih. Rad se može pogledati na sljedećem linku. Također, American Institute of Physics (AIP) ga je dodatno promovisao kao Scilight (Science Highlight). Autorica Savannah Mandel je o njihovom istraživanju napisala tekst „Alternative method for solving the graph coloring problem discovered“ koji je dostupan na sljedećem linku.