Svečana dodjela certifikata u kampanji „16 dana aktivizma“

28.12.2023 - 09:55

Podijeli:

U organizaciji Centra za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću, tokom mjeseca novembra i decembra 2023. godine održano je niz aktivnosti u sklopu kampanje „16 dana aktivizma“ u okviru Projekta UNIGEM, a povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja „16 dana aktivizma“ je započela promocijom Zbornika radova Uprkos strahu i tišini: Univerziteti protiv rodno zasnovanog nasilja koja je 13.11.2023. godine održana u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, a promotori su bili prof. dr. sc. Vildana Pečenković i prof. dr. sc. Albin Muslić.

U nastavku Kampanje su održane još dvije promocije, pa je tako u prostorijama Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću dana 14.12.2023. godine održana promocija publikacije Feminizam i religija u 21. stoljeću: tehnologija, dijalog i širenje granica koju su također promovirali prof. dr. sc. Vildana Pečenković i prof. dr. sc Albin Muslić, a na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću je 19.12.2023. godine održana promocija Publikacije Žene i rad: feminizam, rad i društvena reprodukcija, čiji su promotori bili prof. dr. sc. Mirela Kljajić-Dervić i prof. dr. sc Albin Muslić. Promocijama je moderirala prof. dr. sc Jasmina Bešlagić, koordinatorica Centra za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću. 

Centralni događaj Kampanje „16 dana aktivizma“ na Univerzitetu u Bihaću održan je 29.11.2023. godine u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, uz aktivno učešće studenata Univerziteta u Bihaću i učenika JU Gimnazije Bihać, kao i učešće predstavnika akademske zajednice, pravosuđa, istražnih organa, agencija, institucija, ustanova, obuhvatajući vladin i nevladin sektor, kako bi se problematizirala tema femicida, koja je ujedno bila i centralna tema kampanje. Slogan Kampanje, kao i Centralnog događaja je bio „Femicid u zakon, ubice u zatvor“.  

U svim aktivnostima ovogodišnje Kampanje „16 dana aktivizma“, od kojih su ovom prilikom pomenute samo neke, aktivno su učestvovali studenti Univerziteta u Bihaću i učenici JU Gimnazija Bihać, a kojima su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Bihaću dana 27.12.2023. godine dodjeljeni certifikati za učeće u Kampanji „16 dana aktivizma“, kojim svečanim činom je Kampanja zvanično i okončana.