Sastanak naučnog komiteta Francuske i Bosne i Hercegovine u Sarajevu

30.10.2019 - 08:20

Podijeli:

Dana 25.10.2019. godine, u dekanatu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održan je sastanak Naučnog komiteta Francuska-Bosna i Hercegovina u organizaciji Francuskog instituta u BiH. Predstavnice Univerziteta u Bihaću su bile stručna savjetnica za međunarodnu saradnju Alma Bosnić, stručna savjetnica za naučno-istraživački rad Džalila Muharemagić i stručna savjetnica za studentska pitanja Nermina Badić.

Cilj sastanka je bilo predstavljanja univerziteta iz Bosne i Hercegovine koji do sad nisu imali priliku da sarađuju sa univerzitetima iz Francuske unutar Erasmus+ ICM programa razmjene, te su ovom prigodom Univerzitet u Bihaću i Univerzitet u Tuzli imali priliku da se predstave i upoznaju predstavnike prisutnih univerziteta iz Francuske.

Nakon održane prezentacije uslijedili su razgovori sa predstavnicima Univerziteta u Poitiersu, Univerziteta u Lyonu i Univerziteta u Montpellieru. Sastanak je bio više nego uspješan, dogovorena je konkretna saradnja, te će se već u narednom Erasmus+ pozivu 2020. godine aplicirati za sredstva koja bi našim i francuskim studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju omogućila da provedu određen period studiranja, odnosno usavršavanja na jednom od budućih partnerskih univerziteta, odnosno na Univerzitetu u Bihaću.