Sara Jušić, studentica Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću dobitnica stipendije Fondacije Adil Zulfikarpašić

21.12.2023 - 08:40

Podijeli:

U Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, 14. decembra 2023. godine je održana Završna godišnja svečanost na kojoj je obilježen ovogodišnji rad i postignuti rezultati iz oblasti naučnog, umjetničkog i kulturnog stvaralaštva. Tom prilikom dodijeljene su i stipendije za 5 najboljih studenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, a među njima je i Sara Jušić, studentica 2. godine Odsjeka za bosanski jezik i književnost Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću. 

Sara, čiji prosjek ocjena je 9,5 pokazuje zavidne rezultate i na drugim poljima, učesnica je mnogih promocija, a poznata je i po volonterskom radu. Na svečanosti dodjele održala je nadahnut govor, a za web-stranicu Unbi.ba podijelila je svoje utiske: "Prije same dodjele je otpjevana numera Da sam ja neko, koja je meni omiljena pa je bura emocija eskalirala... Stojeći na bini ispred ljudi koji znače u nauci, poželjela sam biti taj neko ko zaslužuje i taj položaj na bini, i to mjesto u publici i mjesto u društvu... Važno je biti najbolja verzija sebe jer smo mi u svijetu samo jedna puzzlica pa tako valja spomenuti i riječi Milene Jasenkse: "dobar obućar i dobar govornik u saboru čine harmoniju života". Ako želim biti obućar, trebam biti nadaren, vješt s rukama i želim da mi je rad častan. Ako govorim u saboru, želim da moje riječi imaju težinu i da je to mjesto zasluženo isključivo mojim kompetencijama i želim da mi je rad častan.“

Stipendija “Adil Zulfikarpašić” ustanovljena je 2007. godine prema Odluci vakifa Bošnjačkog instituta, Adila Zulfikarpašića, a povodom dodjele počasnog doktorata pravnih nauka Univerziteta u Bihaću Adilu Zulfikarpašiću za izuzetno, visokomoralno i općeljudsko djelovanje na promociji mira, tolerancije, čuvanja identiteta bošnjačkog naroda, doprinosu odbrane Bosne i Hercegovine, zaštiti ljudskih prava, razvoju društvene misli na polju pravnih i humanističkih nauka, političkoj pluralizaciji Bosne i Hercegovine, dugogodišnjem radu na unapređenju nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.