Fulbright stipendistkinja sa Florida Gulf Coast University Megan McShane

11.10.2019 - 12:00

Podijeli:

Na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću od oktobra 2019. godine boravi historičarka umjetnosti prof. dr. Megan McShane. Njen boravak koji podrazumijeva predavanja i istraživanje, odvija se u okviru Fulbright stipendije koju za izvanredne akademske rezultate i ostvarenja dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Dr. Megan McShane predaje historiju umjetnosti na Florida Gulf Coast University.

Prof. McShane je odabrala Tekstilni odsjek u Bihaću kao specifično mjesto na kojeme se u prizmi multi- i interdisciplinarnosti njeguje kritička svijest o lokalnoj industrijskoj prošlosti kao i mogućnostima koje iz toga proizilaze. Njen projekat naziva “Umjetnost i ekologija. Materijalna kultura pčelarstva u savremenim vrtnim urbanim zajednicama u Bosni i Hercegovini” predstavlja odličan primjer interdisciplinarnog istraživanja koje slijedi savremene globalne tokove i umjetničke prakse kao setove angažovnih akcija sa širom zajednicom – u njenoj slučaju sa studentima, umjetnicima, dizajnerima, lokalnom zajednicom, urbanim vrtlarima i drugim skupinama koje teže održivošću.

Saradnja sa prof. dr. Megan McShane je rezultat međunarodne vidljivosti studijskih programa Univerziteta u Bihaću – u ovom slučaju Tekstilnog odsjeka, a realizirana je razumijevanjem i podrškom Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću kao i voditeljicom Tekstilnog odsjeka doc. mr. Dejlom Ramić. Njen dolazak na Tekstilni odsjek je plod višemjesečne saradnje sa doc. dr. Irfanom Hošićem, također historičarem umjetnosti i nastavnikom na Tekstilnom odsjeku.