Dževad Karahasan dobitnik Götheove nagrade za književnost

08.05.2020 - 11:25

Kada je prije nepune dvije godine, akademik Dževad Karahasan bio gost na Univerzitetu u Bihaću, pretvorio je trenutke u vječnost, ostavivši bihaćke studente istovremeno site i gladne velike i plemenite riječi koje je izgovorio toga dana. Bilo je to dovoljno da se uvjeri u njegovu veličinu, a koja se ogleda u velikome znanju kojega opet prati njegova rečenica da iako cijeli život čita i uči poznaje "samo kapljicu u moru".

U obrazloženju zašto Götheova nagrada ide Dževadu Karahasanu u Frankfurtu se istakla veličina ovoga pisca, a koja se ogleda u trajnim vrijednostima kao što su građenje mosta za intelektualnu klimu Evrope: "U vremenu rastućeg nacionalizma u Evropi, ovogodišnji dobitnik Goetheove nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo političkih ili kulturnih", riječi su gradonačelnika Frankfurta, Petra Feldmanna, a njegovo mišljenje potvrdila je i savjetnica za kulturu grada Frankfurta Ina Hartwig, istaknuvši da je Karahasan "nezamjenjiv graditelj književnih mostova za intelektualnu klimu Evrope". Ova vrijedna nagrada čiji su nositelji Sigmund Freud, Hermann Hesse, Thomas Mann i Amos Oz, dodjeljuje se svake tri godine, 28. augusta, na rođendan Johanna von Göthea.

Kako su jučer studenti Univerziteta u Bihaću, kao i mnogobrojni Bišćani, obradovani viješću da je upravo Dževad Karahasan dobitnik ove velike nagrade, ovim putem upućuju čestitke uz poruku da ga kapljice s Une nestrpljivo očekuju u Bihaću.