Docentica Natalija Kurtović dobitnica Specijalnog priznanja Sportskog saveza BiH

27.02.2020 - 16:40

Podijeli:

U Sarajevu je u organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, 23. januara 2020. godine održana manifestacija Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa za 2019. godinu. Tom prilikom uposlenici Univerziteta u Bihaću, docentici dr. Nataliji Kurtović, uručena je specijalna nagrada za doprinos, popularizaciju i razvoj bosanskohercegovačkog sporta. Važno je napomenuti da je docentica Kurtović dugogodišnji sportski radnik, voditeljica Odsjeka za tjelesni odgoj i sport na Pedagoškom fakultetu te član Upravnog odbora Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Natalija Kurtović je rođena je 1973. godine u Bad Marienbergu (Njemačka). Osnovnu i srednju školu završila je u Bihaću. Studirala je Pedagošku akademiju u Bihaću, a školovanje nastavlja na Nastavničkom fakultetu Odsjek Sport i zdravlje u Mostaru gdje je diplomirala 2008. godine. Iste godine počinje raditi na Pedagoškom fakultetu kada dobiva izbor u zvanje asistenta. 

Na Pedagoškom fakultetu je 2012. godine odbranila magistarski rad pod nazivom „Analiza efekata različitih programa aerobike u procesu transformacije nekih antropoloških obilježja kod studentica Univerziteta u Bihaću“ i stekla zvanje magistar Edukacijskih nauka iz oblasti Kineziologija. Izbor u zvanje višeg asistenta stekla 12.7.2013. godine u Bihaću. Odbranila je doktorsku disertaciju 2017. godine na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru iz oblasti sporta pod nazivom „Prevalencija deformiteta kičmenog stuba i povezanosti sa morfološkim karakteristikama kod učenika uzrasta 11 i 12 godina“ čime je stekla naučni stepen doktor nauka iz oblasti sporta. Objavila je nekoliko naučnih radova u zemlji i regionu. Certificirani je instruktor aerobika i predsjednik aerobik kluba Viktorija. Već 20 godina vodi grupne treninge u sportskoj dvorani Luke u Bihaću, a kroz isti klub je prošlo više stotina polaznika. Član je žirija za izbor sportiste Bosne i Hercegovine već nekoliko godina. Učesnica je međunarodnih konvencija, članica Komiteta Sport za sve Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, prezentatorica na festivalima sportske rekreacije Sport za sve. Ove godine se obilježava dvadeset godina postojanja i rada aerobik kluba Viktorija iz Bihaća, kojeg je docentica Kurtović osnivač i trener.