Programi razmjene

Programi razmjene

21.08.2019

Podijeli sa:

U zadnjih nekoliko godina Univerzitet u Bihaću je intenzivirao svoje napore ka povećanju odlazne i dolazne međunarodne razmjene sa drugim partnerskim ustanovama u regiji, Evropi i SAD-u. Smatrajući da su međunarodna studijska iskustva važna – ne samo za lični razvoj i interkulturalno iskustvo – već i zbog kasnije primjene u karijeri, ovaj segment internacionalizacije shvaćen je kao imperativ u strateškim dokumentima Univerziteta. Univerzitet ozbiljno radi na povećanju dolazne i odlazne mobilnosti studenata, istraživača i nastavnika, te nenastavnog osoblja. Glavni nosilac tih aktivnosti je Ured prorektora za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju. 

Kada se radi o stvaranju uvjeta za povećanje mobilnosti studenata i osoblja Univerziteta u Bihaću, uspostavljena je saradnja sa institucijama unutar Erasmus+ ICM programa, te sa mnogobrojnim univerzitetima iz Turske unutar programa razmjene Mevlana. Osim ova dva programa, razmjena studenata i nastavnika je omogućena i kroz CEEPUS III mreže i freemover program, kao i UNET mrežu; kroz programe koje financira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (Fulbright i Global UGRAD); putem CMEPIUS stipendije (Slovenija); i niza drugih programa. 

Preko Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću se realiziraju dolazne i odlazne mobilnosti studenata, istraživača, nastavnika i nenastavnog osoblja – od objavljivanja poziva (putem web-stranice Univerziteta u BihaćuFacebook stranice Ureda za međunarodnu saradnju UNBIFacebook stranice Univerziteta u BihaćuInfoservisa), preko administriranja do konačne selekcije kandidata. Ured pruža stručnu i administrativnu podršku studentima i osoblju tokom procesa prijave, testiranja kandidata radi utvrđivanja nivoa poznavanja engleskog jezika. Ured učestvuje u selekciji prijavljenih kandidata u skladu sa utvrđenim kriterijima i vrši nominaciju odabranih kandidata; pruža podršku tokom perioda mobilnosti i pri pokretanju procedure priznavanja položenih ispita prema fakultetima nakon realiziranog perioda mobilnosti; pruža i stručnu pomoć fakultetima prilikom priznavanja položenih ispita i ECTS kredita i kreiranja izvještaja o priznavanju u skladu sa Pravilima mobilnosti na Univerzitetu u Bihaću; pruža i podršku studentskim službama prilikom unosa neophodnih podataka o mobilnosti u dodatak diplome. 

Sva stručna i administrativna podrška od strane Ureda pružena je i u slučaju dolaznih mobilnosti, pripreme neophodne dokumentacije u saradnji sa fakultetima na koje kandidati dolaze, traženja adekvatnog smještaja, pomoći oko cjelokupnog procesa prijave za dobijanje dozvole za privremeni boravak, itd.

Zainteresirani, koji dio svog studija, istraživanja ili stručnog usavršavanja žele provesti van matičnog Univerziteta, mogu se obratiti Almi Bosnić, stručnoj savjetnici za međunarodnu saradnju (Erasmus+ ICM i Mevlana koordinator) i Džalili Muharemagić, stručnoj savjetnici za naučno-istraživački rad (CEEPUS koordinator).

Zbog pandemije Univerzitet u Bihaću obustavlja sve aktivnosti mobilnosti studenata i osoblja u okviru svih dostupnih programa razmjene u oba smjera (odlazni i dolazni) za prvi (zimski) semestar akademske 2020/2021. godine.

Kontakt:
Ured za NIR i međunarodnu saradnju
Dr. Irfana Ljubijankića bb (Tehnički fakultet; 2.sprat)
77000 Bihać
Bosna i Hercegovina
Tel: 037226273
Email: Alma Bosnić
Facebook