Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Galerija

Projekti

Mevlana program

Linkovi

Predstojeće odbrane radova

Studenti i studentska pitanja

Konferencije

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2017

Izmjena plana JN 2017

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Uredi Ured za podršku studentima s posebnim potrebama - Dokumenti

Vodič

Priručnik

 Identifikacijski obrazac

Popis literature

Više informacija o uredu...

 

 

Održan Četvrti naučno-stručni skup ”5. juni-Svjetski dan zaštite okoliša"

Biotehnički fakultet u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona organizirao je Četvrti naučno-stručni skup "5. juni- Svjetski dan zaštite okoliša". Ovaj skup se održava sada već tradicionalno svake godine, i ima za cilj ocjenu trenutnog stanja u oblasti zaštite okoliša i mogućnosti preporuke smjernica poželjnih ekonomskih, socijalnih i okolišno održivih, a u praksi provodljivih tehnoloških rješenja koja uključuju zaštitu tla, vode, zraka, suma i agrobiodiverziteta.
Veliki broj učesnika iz Bosne i Hercegovine i šireg regiona zajedno sa čelnim ljudima grada Bihaća, USK-a, akademske zajednice, raspravljali su o zaštiti ekosistema, okoliša, hrani i zdravlju, ekološkoj poljoprivredi, upravljanju otpadom i energetskoj efikasnosti.
Skupu je prisustvovalo oko 150 učesnika a pozdravnim govorima obratili su se prof.dr. Osman Perviz, dekan Biotehničkog fakulteta, dr.sc. Jasmina Ibrahimpasić, predsjednica organizacionog odbora skupa, prof.dr. Mirsad Veladzić rektor Univerziteta u Bihaću, gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, Izudin Saračević, premijer USK-a , a skup je proglasio otvorenim Tahir Nuhić, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona.
U okviru Naučno stručnog skupa, održan je Okrugli stol na temu: ''Skladištenja ili odlaganja RAO u Trgovskoj gori - prekogranični uticaj i rizici za BiH i njegovo stanovništvo''. Uvodničari na istome bili su: prof.dr.sc. Edin Delić, Tahir Nuhić, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Jasmin Emrić, poslanik u Parlamentu BiH, Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hecegovine, Edita Bapo ministrica Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, Srebrenka Golić ministrica Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Okupljeni povodom naučno-stručnog skupa u Bihaću 01. juna 2016. godine, objavili su dokument: UNSKA DEKLARACIJA - O radijacijskom i nuklearnom ugrožavanju graničnog pojasa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i ugrožavanju regionalne sigurnosti.
Dokument je potpisan od strane svih učesnika skupa. U dva dana koliko je trajao Četvrti naučno-stručni skup, održano je oko 70 prezentacija, predavanja i poster prezentacija, a predavači su bili između ostalih eminentni stručnjaci sa sveučilišta, univerziteta i veleučilišta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Tokom Četvrtog naučno-stručnog skupa “5. juni- Svjetski dan zaštite okoliša” izložen je je štand studenata Biotehničkog fakulteta, Univerziteta u Bihaću koji su svoje stečeno stanje pretočili u pravljenje organskih proizvoda od domaćeg bilja. U druženju sa studentima gradonačelnik Emdžad Galijašević je istakao da trebamo biti ponosni na ovakve studente i da je i ovo potvrda da je Univerzitet u Bihaću najbolji projekat koji je osmisljen poslije rata. Drugog dana skupa upriličena je i promocija knjige ''Ambalaža i pakiranje hrane ''
autora Muhamedbegović Benjamina, Nils V.Luul-a i Jasić Midhata.
Obzirom da je ovogodišnji moto Svjetskog dana zaštite okoliša bio „Go Wild for Life“ Nacionalni park Una je organizirao promociju filma ”Tragom medvjeda zvanog Ljutoč BH 001”.
Skup je zatvoren na obalama Une uz prijatno druženje učesnika i zadovoljstvo organizatora na uspješno održanom skupu i pozivom na jubilarni Peti naučno-stručni skup "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša".


 

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

Izvodi iz zapisnika Senat i UO

Senat

Upravni odbor

Online?

Trenutno prisutno: 103 posjetitelja i 0 članova.

 

 

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja