Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Galerija

Projekti

Mevlana program

Linkovi

Predstojeće odbrane radova

Studenti i studentska pitanja

Konferencije

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2017

Izmjena plana JN 2017

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Uredi Ured za podršku studentima s posebnim potrebama - Dokumenti

Vodič

Priručnik

 Identifikacijski obrazac

Popis literature

Više informacija o uredu...

 

Studenti Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću učestvovali u Naučno – istraživačkom kampu za mlade „Konjuh 2016“

Ovih dana okončan je prvi Naučno – istraživački kamp za mlade pod nazivom „Konjuh 2016“, koji je trajao od 24.05. – 31.05.2016. godine i to u Tuzli – Kladanj – planina Konjuh. Kamp je  realiziran u okviru projekta „Naučno-istraživački kamp za mlade“ koga finansira Ambasada SAD u Sarajevu, a sa sadržajima i aktivnostima koji promovišu međuetničku saradnju mladih u Bosni i Hercegovini.Projekt je organizovao konzorcijum organizacija koje čine: „Zelene Staze – Green Tour“ Tuzla, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Tuzla, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Tuzla, Tehnološki fakultet Tuzla, Biotehnički fakultet Bihać, Pravni fakultet Tuzla, Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Europski univerzitet Brčko i Kallos Tuzla, „Topeer“ Doboj, NVO „EKO-Leonardo“ Priboj, Udruženje „Vrisak“ Mostar, Umjetnička grupa „Lucido“, „Eko-Zeleni“ Tuzla, Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla, Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, te Radio klub Kreka.
Biotehnički fakultet u Bihaću je bio partnerska organizacija na projektu, a kao odgovornu osobu za to treba istaknuti prof.dr. Jasminu Ibrahimpašić, koja je od početka bila u organizaciji i realizaciji ovog projekta. Ispred Univerziteta u Bihaću učesnici Kampa su bili studenti Zaštite okoliša sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću, i to Sandi Demirović, Minela Žapčević, Mirela Abdić i Jasmina Zulić, a u pratnji asistenta mr.sc. Toromanović Merime.
Ukupno je tokom Kampa boravilo 150 učenika i studenata, a studenti istraživači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke doputovali su na Konjuh iz: Tuzle, Doboja, Bihaća, Priboja, Cazina, Gračanice, Bijeljine, Sarajeva, Dubrovnika, Maglaja, Splita, Kalesije, Doboja, Žepča, Zavidovića, Breze, Kreševa, Živinica, Lukavca, Čelića, Srebrenika, Minhena, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Gornjeg Vakufa i Osijeka.
Učesnici Kampa su bili podijeljeni u sedam timova različitih naučnih disciplina, u okviru kojih su  provodili sedmodnevno naučno istraživanje na različite teme iz tehničkih, društvenih, zdravstvenih, prirodnih i sportskih nauka. Mladi su bili podijeljeni ovisno o vrsti studija ili interesu za istraživanje u mješovitim timovima, a radili su pod mentorstvom univerzitetskih profesora i asistenata. Istraživači su prikupljali i analizirali uzorke tla i vode na terenu, provodili testiranja radnih uvjeta u Rudniku magnezita Miljevica, mjerili sportske performanse, analizirali utjecaj medija na međuetničke tenzije mladih, uspoređivali efekte aktivizma u urbanim sredinama i prirodnom okruženju, te vršili termalne analize. Kao rezultat istraživanja bit će napisani i objavljeni zajednički studentski i učenički radovi pod mentorstvom profesora i njihovih saradnika.
U okviru Kampa bilo je predviđeno i niz zajedničkih aktivnosti za sve učesnike, kao što su društvene radionice, edukativni časovi, zajedničke analize, te niz sportsko-rekreacionih sadržaja, kao što su brdski biciklizam, odbojka, košarka, fudbal, planinarenje, biološko-geografsko-geološka prospekcija terena, radio-veze u prirodi i slično.


 

 

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

Izvodi iz zapisnika Senat i UO

Senat

Upravni odbor

Online?

Trenutno prisutno: 141 posjetitelja i 0 članova.

 

 

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja