Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Galerija

Projekti

Mevlana program

Linkovi

Predstojeće odbrane radova

Studenti i studentska pitanja

Konferencije

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2017

Izmjena plana JN 2017

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Uredi Ured za podršku studentima s posebnim potrebama - Dokumenti

Vodič

Priručnik

 Identifikacijski obrazac

Popis literature

Više informacija o uredu...

 

Donacija knjiga – Knjige dobile novu domovinu

Ove knjige donirane od udruženja „Evropski centar stranih jezika u Austriji“ (EFSZ) iz Graza, Republika Austrija, dobile su svoju novu domovinu, su riječi počasnog konzula za Bosnu i Hercegovinu, dr. Joerg Hofreiter, sjedištem u gradu Graz, na zvaničnoj primopredaji prvog dijela donacije od približno 900 knjiga stručne literature za učenje i izučavanje njemačkog i engleskog jezika.
Na inicijativu dr. Joerg Hofreiter, udruženje „Evropski centar stranih jezika u Austriji“ (EFSZ) odlučilo je nakon svoje reorganizacije donirati Univerzitetu u Bihaću približno 900 knjiga stručne literature, kako bi svim studentima Univerziteta u Bihaću, a prije svega na dva odsjeka, odsjecima Njemačkog i Engleskog jezika i književnosti na Pedagoškom fakultetu, olakšali učenje i izučavanje njemačkog i engleskog jezika.
Na značajnoj donaciji knjiga, te drugim donacijama i velikodušnim djelima, kako „Evropskom centru stranih jezika u Austriji“, tako još više dr. Joerg Hofreiter zahvalili su se u četvrtak 07.01.2016. god. u prisustvu radio-televizije USK dekan i prodekan Pedagoškog fakulteta, predstavnici odsjeka Njemačkog i Engleskog jezika i književnosti i Univerziteta u Bihaću, te donatoru i dr. Joerg Hofreiter u znak pažnje i poštovanja uručili pisma zahvale i zahvalnice.
Ovo je još jedan dokaz da Univerzitet u Bihaću ima svoje unutardržavne i međunarodne partnere s kojima nastoji u međusobnoj saradnji unapređivati visoko obrazovanje i nauku, na Unsko-sanskom kantonu, u regiji i šire. 
Neposrednu obrazovnu i naučno-istraživačku korist ovog momenta prvenstveno imaju odsjeci Njemačkog i Engleskog jezika i književnosti na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Ova velika i značajna donacija knjiga mogla bi biti samo početak realizacije ranije prihvaćene ideje o otvaranju austrijske biblioteke javnog tipa u gradu Bihaću, definisane na sastanku dr. Joerg Hofreiter sa premijerom USK-a i drugim predstavnicima Vlade USK-a. Knjižni fond ovakve biblioteke bi sadržavao razne književne žanrove i stručne oblasti na njemačkom jeziku, što bi značilo veliku korist za sve građane Unsko-sanskog kantona, a koji su vični njemačkom i/ili engleskom jeziku.

Dr. Jörg Hofreiter, Eißlgasse 4,
8047 Graz, Tel: +43 664 8635900
Fax: +43 316 305040, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

Izvodi iz zapisnika Senat i UO

Senat

Upravni odbor

Online?

Trenutno prisutno: 70 posjetitelja i 0 članova.

 

 

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja