Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2019

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Ovdje možete naći zanimljive konferencije, seminare i ljetne skole


OBAVIJEST O LJETNOJ ŠKOLI U ORGANIZACIJI DEUTSCHE GESELLSCHAFT E.V. BERLIN 25-31.08.2019 – ZA STUDENTE SVIH USMJERENJA

Ovogodišnja tema ljetne škole je "Gemeinsames Erbe. Die gegenwärtige Rezeption des deutschen Kulturerbes im östlichen Europa - Zajedničko nasljeđe. Trenutna percepcija njemačke kulturne baštine u istočnoj Evropi", gdje se između ostalog postavljaju pitanja, koji oblici kulturne baštine se prihvataju u sadašnjem vremenu, te šta znači "zajedničko" kulturno naslijeđe?

Ljetna škola se održava od 25. do 31. augusta 2019. godine u Berlinu, a prijavni obrazac se mora dostaviti na slijedeću e-mail adresu: (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) do 30. juna 2019.  godine.

Potrebno je poznavanje njemačkog jezika na minimalno B2 stepenu. Troškovi putovanja i smještaja su pokriveni od strane organizatora.

Prijemni obrazac je na slijedećem linku:

https://www.deutsche-gesellschaft-ev.de/images/pdf/2019/2019_kg_sommerakademie/Bewerbungsformular_Sommerakademie_2019.pdf.

Za sve dodatne informacije:

https://www.deutsche-gesellschaft-ev.de/veranstaltungen/konferenzen-tagungen/1040-sommerakademie-2019-in-berlin.html


8. međunarodna konferencija “VODA ZA SVE 2019”

8. međunarodna konferencija VODA ZA SVE će se održati u Osijeku 21. i 22. ožujka 2019. godine na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek u Osijeku. Međunarodna konferencija VODA ZA SVE održava se povodom Svjetskog dana voda s ciljem okupljanja i razmjene iskustava znanstvenika i stručnjaka koji se u svom radu bave problematikom zaštite, korištenja i očuvanja vodnog bogatstva Hrvatske, ali i drugim aspektima povezanosti vode i čovjeka. Konferencija se održava od 2011. godine. Središnja tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda i 8. međunarodne konferencije VODA ZA SVE  je "Voda za sve. Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – svi trebamo vodu!".

Više informacija


Internacionalna ljetna škola 2019 na Univerzitetu u Oslu


The 7th Annual Forum of the EU Strategy for the Danube Region


Međunarodna konferencija o informacijskoj pismenosti na Zapadnom Balkanu

Međunarodna konferencija o informacijskoj pismenosti na Zapadnom Balkanu će se održati u Bihaću u hotelu "Opal-Exclusive" 21-22. juna 2018. godine. Konferencija se održava u sklopu Erasmus + projekta " Razvoj Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana". Na konferenciji se očekuje dolazak učesnika iz više od 20 država iz cijelog svijeta.
Službeni jezik konferencije: engleski.
Ključni govornici na konferenciji su među najznačajnijim ličnostima na ovom polju trenutno u svijetu.
Konferencija se održava u organizaciji voditelja projekta Insituta za tehnologiju iz Limerika, R. Irska.
Radovi će se objaviti u Zborniku naučnih radova konferencije, a odabrani radovi nakon recenzije će biti objavljeni u Peer Reviewed Education for Information (indeksirana u SCOPUS) ISSN print: 0167-8329; ISSN online: 1875-8649.

Više o konferenciji kao i obrazac možete pronaći na http://wbilc2018.com/ ili kontaktirajte:
dr.sc Ratko Knezevic,predsjednik organizacionog odbora, 061 181723.


Ljetna Škola Kršćanstva 2018. godine, Pontificia Università Urbaniana

Od 02. do 30. jula 2018 godine održaće se Ljetna Škola u Kampusu Univerziteta u Rimu.
Ljetna Škola je organizirana za studenti i diplomanti iz država koji su pripadnici drugih religija i koji žele steći osnovna znanja o kršćanstvu i kršćanskoj kulturi. Nastava se odvija na engleskom jeziku sa ukupnim trajanjem od 150  sati nakon čega Univerzitet dodijeljuje diplomu sa ECTS kreditima koja je službeni dokument državnog visokoškolskog obrazovanja sistema Vatikana. Univerzitet nudi stipendije za ograničeni broj studenata koje pokrivaju troškove:
-Predavanja
-Smještaja i hrane
Troškove prijevoza, vize i ostale troškove snose učesnici ili institucije koje ih šalju.
Za prijavu na program, kandidati trebaju najkasnije do 15.05.2018. godine:
-Popuniti prijavni obrazac (dostupan u online brošuri)
-Dostaviti kopiju pasoša

Adresa za dostavu popunjene aplikacije:
Don Roberto Cherubini
Pontificia Universita Urbaniana
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel. +39 06 69 88 95 36

Brošura o programu i prijavni obrazac.


ŠESTA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA  "5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA"

I Obavijest


Prva međunarodna studentska GREEN konferencija - ISC Green 2018

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Međunarodnom federacijom za zdravstvenu ekologiju (IFEH), Univerzitetom u Bihaću te mrežom institucija organizira 1. međunarodnu studentsku GREEN konferenciju koja će se povodom 22. maja, Međunarodnog dana bioraznolikosti održati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 17. i 18. maja 2018. godine.

Ciljevi 1. međunarodne studentske GREEN konferencije su okupljanje studenata prirodnih, biomedicinskih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, popularizacija znanosti, razmjena i nadogradnja znanja, promicanje multidisciplinarnog pristupa području zaštite okoliša, primjena smjernica održivog razvoja te ostvarivanje zdravijeg načina života.

PRIJAVE RADOVA*
Sažetak rada (do 200 riječi) na engleskom jeziku potrebno je poslati putem internetske stranice 1. međunarodne studentske GREEN konferencije (Web stranica) do 16.04.2018. godine.

*za sudjelovanje studenata u radu Konferencije nije potrebna uplata kotizacije

SEKCIJE
- Prirodne znanosti
- Biomedicina i zdravstvo
- Tehničke znanosti
- Biotehničke znanosti
- Društvene znanosti
- Humanističke znanosti
- Interdisciplinarno

Detaljne informacije dostupne su na internetskoj stranici Konferencije na sljedećem linku.


Poziv za učešće na 4. Međunarodnoj konferenciji za profesore i studente engleskog jezika 16-17-06.2017. godine u Bosanskoj Krupi

Više informacija


 Call for Application - Antall József Summer School 2017

3-14 July 2017

Organised by the Antall József Knowledge Centre, the Antall József Summer School is a two-week educational programme putting under scrutiny the most pivotal cooperation of the Central European region, the Visegrad Cooperation. Many aspects of this special partnership are examined throughout the school including history, economy policy, energy policy, innovation, foreign and security policy, culture and tourism, and the question of sustainability via lectures, workshops, debates, and roundtable discussions.

With 2017 marking several anniversaries revolving around the European Union, the fifth instalment of the Summer School will focus on evaluating the role of the Visegrad Countries within the European Union.

Beyond the transmission of knowledge, our aim is to enhance intercultural dialogue. For this reason, we organise various trips and programmes including the Visegrád trip, Sightseeing in Budapest, a casual wine tasting at Kopaszi Dam and Bay, the Multicultural Evening, a visit to the House of Terror Museum.

Details

Place and Time of Event: Budapest, 3-14 July 2017

Number of People Admitted: 50

The Summer School is open to all MA and PhD students or graduated researchers, aged 21–35.

Eligible countries: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Georgia, Hungary, Italy, Macedonia, Moldova, Montenegro, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, the Czech Republic, and Ukraine.

Applications from any other country not listed above are also welcome. However, they are not eligible for a full scholarship.

For more information on the application process and the scholarships granted, please visit www.ajsummerschool.com.

The application period will end on 31 March 2017, at midnight CET.

Do not miss this opportunity! Be part of the East-Central European intercultural dialogue.


Following the success of the I European Conference on Domestic Violence, held in Belfast in 2015, the II European Conference on Domestic Violence will be held from 6th to 9th September 2017 at FPCEUP - Faculty of Psychology and Education Sciences of the University of Porto, in Porto, Portugal.

The organization of this Conference is the result of a collaboration between FPCEUP, UMAR - Women’s Association Alternative and Response, APAV - Portuguese Association for Victims Support and Queen’s University. This conference is now accepting abstracts for different types of presentations: oral presentations, workshop, symposium, poster and e-poster. Please find the details at: http://www.fpce.up.pt/iiecdv/ The deadline for abstract submission is 15th February 2017.
The II European Conference on Domestic Violence will bring together researchers, academics, doctoral students, practitioners, and policy makers, from different perspectives, including feminist, criminological, legal, medical, victimological, social, educational, political, psychological between others considered relevant.

 The conference is designed to:

    Connect research and intervention within the field of domestic violence
    Exchange knowledge, good practices and methodologies which best contribute to the protection of victims and to the eradication of domestic and gender violence
    Share scientific results which inform the construction of social and legal policies regarding domestic and gender violence
    Promote networking among professionals and experts in this field
    Develop research and practice networks, methods and tools on preventing and combatting domestic violence.

Conference themes

    Intimate partner violence
    Domestic violence against the elderly
    Domestic violence against children
    Domestic violence against LGBTI groups
    Domestic violence against ethnic minorities
    Risk assessment and management
    Intervention systems
    Sexual violence
    Domestic violence prevention
    Victim support professionals and practice
    The state and social policy
    Intervention with perpetrators
    Domestic violence and the justice system
    The role of social and feminist movements in combatting domestic violence
    Gender issues and domestic violence Intersectionality of domestic violence
    Ethical issues in intervention
    Research and intervention methods
    Domestic violence and human trafficking
    Femicide Human and social costs of domestic violence
    Media and representations of domestic violence
    The health system and domestic violence
    Domestic violence and the formal education systems

We would appreciate if you could disseminate this event and this call for all the professionals, academics, students and practitioners that might be interested in participating.

Facebook share is also welcome. Here is our official page: https://www.facebook.com/ECDV2017/

If you have any question please do not hesitate to contact us to: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 

 

 

 

 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 17 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja