Student Alen Glišović osvojio prvo mjesto na takmičenju u prevođenju

11.10.2019 - 07:45

Podijeli:

Alen Glišović, student četvrte godine studija na Odsjeku za njemački jezik i književnost Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, osvojio je prvo mjesto na online takmičenju za prevođenje koje je 19.9.2019. godine organizirala Direkcija za evropske integracije u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).  

Takmičenje je realizirano u okviru aktivnosti obilježavanja Evropskog dana jezika za studente njemačkog, engleskog i francuskog jezika koji studiraju na bosanskohercegovačkim fakultetima. Naglašavajući važnost učenja stranih jezika, Direkcija za evropske integracije je istakla: „Glavni cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o značaju višejezičnosti i kulturne raznolikosti Evrope, promovisanje učenja stranih jezika i jezičke raznolikosti Evrope, ali i približavanje tema u vezi s evropskim integracijama Bosne i Hercegovine mladim ljudima…”

Osim prevodilačkog dijela koji je nosio najviše bodova, takmičenje se sastojalo i od pitanja iz općeg znanja i zadataka u vezi sinonima. Alen Glišović je briljirao s osvojenih 97 od mogućih 100 bodova.