Povelja Grada Bihaća nastavnicima Univerziteta u Bihaću Šeherzadi Džafić i Irfanu Hošiću

27.02.2020 - 17:00

Podijeli:

U srijedu 26. februara u Kulturnom centru u Bihaću održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu 760. rođendana Bihaća. Dodijeljena su priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima čime je završeno obilježavanje svečane proslave. Ove godine Povelja grada Bihaća dospjela je u ruke nastavnicima Univerziteta u Bihaću i to profesorici dr. Šeherzadi Džafić "za ukupan rad i ostvareno djelo u pedagoškom i istraživačko-naučnom radu te promoviranju Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu" i docentu dr. Irfanu Hošiću , "za ukupan rad i ostvareno djelo u oblasti umjetnosti i pedagoškog rada te promoviranju Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu" kako je navedeno u zvaničnom obrazloženju.

Šeherzada Džafić je na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, kulture i filma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odbranila doktorsku disertaciju iz područja interkulturne bosanskohercegovačke književnosti, što je glavni fokus njenoga zanimanja. U zvanju je vanredne profesorice na Pedagoškom fakultetu Univerzitetu u Bihaću, a angažirana je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici na Odsjeku za kulturalne studije i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost. Održala je gostujuća predavanja na slavističkim institutima u Grazu, Beču i Ljubljani. Autorica je dvije naučne studije i preko dvadeset naučnih radova. U vrijeme studiranja osnovala i uređivala časopis kontraSt (2002-2006). Bila članica u više nevladinih organizacija, u sklopu jedne uređivala ekološku reviju EKUS (2003-2008). Trenutno uređuje univerzitetski časopis Post Scriptum.

Irfan Hošić je doktorirao je na odsjeku za Historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Područje njegovog istraživanja je bosanskohercegovačka umjetnost 20. vijeka. Dobitnik je novinarske nagrade koju dodjeljuje BIRN (Balkan Investigative Reporting Network, Beograd) 2012. i Patterns Lectures nagrade koju dodjeljuju Erste Stiftung i WUS Austria iz Beča, 2016. godine. Irfan Hošić je kustos Paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Bijenalu u Veneciji (2013) pod nazivom Vrt Uživanja umjetnika Mladena Miljanovića. U akademskoj 2013/2014 godini boravio je kao gostujući predavač na Stamps School of Art and Design na University of Michigan (SAD) i na Florida Gulf Coast University u aprilu 2019. godine. Dobitnik je stipendije Basileus za desetomjesečni postdoktorski istraživački boravak na Univerzitetu u Gentu (Belgija) u 2014. godini, Weiser stipendije za istraživački projekat na University of Michigan (SAD) u septembru 2015. godine i Green Tech stipendije za istraživački boravak na University of Paderborn (Njemačka) u 2017. godini. Tokom 2019/2020. godine kao Fulbright stipendista Hošić je boravio na College for creative Studies i Wayne State University u Detroitu (SAD) u svojstvu istraživača. Osnivač je Centra za savremenu kulturu KRAK u Bihaću (u nastanku) i suosnivač KUMA International ljetne škole koje se već nekoliko godina odvija u Sarajevu. Hošić je docent na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću gdje predaje Historiju umjetnosti, Teoriju dizajna i forme, Modernu umjetnost i dizajn. Bavi se likovnom kritikom i kustoskim radom.