Održana Svečana sjednica Senata Univerziteta u Bihaću

24.12.2021 - 10:40

Podijeli:

U četvrtak 23. decembra 2021. godine, u amfiteatru Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, održana je Svečana sjednica Senata Univerziteta u Bihaću. Povod održavanja svečane sjednice je obilježavanje 50 godina visokog obrazovanja na području grada Bihaća, odnosno USK. Visoko obrazovanje, u formi koju danas njegujemo, je prisutno na području grada Bihaća od 1971. godine, svoj značajniji napredak doživljava u ratnim godinama, a potpuni zamah razvoja se ostvaruje osnivanjem Univerziteta u Bihaću 1997. godine.

Svečana sjednica Senata bila je prigodna prilika i za upoznavanje članova Senata i javnosti s uspješno okončanim procesom akreditacije osam studijskih programa. Akreditacija je okončana upisom u Registar akreditiranih studijskih programa koji vodi Agencija za osiguranje kvaliteta i razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, Univerzitet u Bihaću je još jednom potvrdio svoju opredijeljenost za kvalitet i usmjerenost ka studentima.

Ovim povodom, pored Rektora Univerziteta, na sjednici su se obratili predstavnik Agencije i predstavnici osnivača – Predsjedavajući Skupštine USK, Premijer USK i Ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Sjednici su pored članova Senata prisustvovali raniji rektori Univerziteta i dragi gosti.