Održana 13. međunarodna naučna konferencija o proizvodnom inženjerstvu Razvoj i modernizacija proizvodnje

06.10.2021 - 12:00

Podijeli:

Od 29. septembra do 1. oktobra u Sarajevu je održana trinaesta po redu međunarodna naučna konferencija o proizvodnom mašinstvu Razvoj i modernizacija proizvodnje (RIM 2021) u organizaciji Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Tematski, obuhvatila je područja mašinskog inženjerstva, dizajna i tehnologije drveta, elektrotehnike i računarstva, tehnologije i konstrukcije u građevinarstvu, dizajna i tehnologije tekstila, pravno-ekonomskih regulativa i standardizacije, te osiguranja kvaliteta, zaštite okoliša i održivog razvoja. Na konferenciji je u nekoliko sekcija sudjelovalo 236 autora i koautora iz zemlje i inozemstva sa 136 radova. 

Oko 60 radova iz sekcija Mašinsko inženjerstvo, Dizajn i tehnologija drveta, Elektrotehnika i računarstvo, te Tehnologije i konstrukcije u građevinarstvu odabrano je da budu objavljeni u IOP konferencijskoj seriji Materials Science and Engineering. Ovo posebno izdanje zbornika radova je indeksirano u vodećim svjetskim naučnim bazama kao što su Conference Proceedings Citation Index (Web of Science), Scopus, EI Compendex i još neke druge. Ostali prihvaćeni radovi će biti uvršteni u Elektronski zbornik koji će biti dostupan na web stranici Konferencije i Fakulteta.

Cilj Konferencije je pratiti trendove razvoja i prestrukturiranja proizvodnje u tehnološki razvijenom svijetu zasnovanih na modernizaciji i reinženjeringu, čiji je temelj primjena novih tehnologija, fleksibilne automatizacije i organizacije, kompjuterski integrirane proizvodnje s osnovnim ciljem da se proizvodi kvalitetnije, jeftinije i brže. 

Konferencija se odvija od 1997. godine a pokrenuta je s ciljem sagledavanja i analize stanja u industriji nakon rata i stvaranja osnovnih pretpostavki za širu primjenu revitalizacije i modernizacije proizvodnje.

Povezane vijesti
Zbornik radova konferencije RIM 2021 indeksiran u vodećim svjetskim naučnim bazama Web of Science i Scopus (12.5.2021.)
Međunarodna konferencija RIM 2021 objavila prvi poziv (24.3.2021.)
Međunarodna konferencija RIM 2019 (27.8.2019.)