Nastavnici Univerziteta u Bihaću dobitnici značajnih priznanja

28.01.2022 - 10:05

Podijeli:

U organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, u srijedu 26. januara je u Kulturnom centru Bihać održana 77. dodjela priznanja za najuspješnije bosanskohercegovačke sportiste i sportske ekipe za 2021. godinu. Među nagrađenima su i nastavnici Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Profesor dr. sc. Nijaz Skender dobitnik je nagrade za naučno-istraživački rad iz oblasti sporta, dok je docentica dr. sc. Natalija Kurtović dobila specijalno priznanje za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta. Kolege i kolegice Univerziteta u Bihaću čestitaju dobitnicima na ovim vrijednim priznanjima.

Natalija Kurtović (1973., Bad Marienberg), studirala je Pedagošku akademiju u Bihaću, a diplomirala je 2008. godine na Nastavničkom fakultetu Odsjek Sport i zdravlje u Mostaru. Iste godine počinje raditi na Pedagoškom fakultetu kada dobiva izbor u zvanje asistentice. Na Univerzitetu Džemal Bijedić je 2012. godine odbranila magistarski rad i stekla zvanje magistrice Edukacijskih nauka iz oblasti Kineziologija. Doktorsku disertaciju odbranila je 2017. godine na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru iz oblasti sporta čime je stekla naučni stepen doktor nauka iz oblasti sporta. Objavila je nekoliko naučnih radova u zemlji i regionu. Certificirani je instruktor aerobika i predsjednica aerobik kluba Viktorija. 

Nijaz Skender (1966., Zenica) od 2011. godine redovni je profesor na Odsjeku za tjelesni odgoj i sport Pedagoškog fakulteta, na kojem je zaposlen od 2002. godine kada počinje kontinuirano raditi na internom i eksternom razvoju Fakulteta, prvo kao voditelj Odsjeka za tjelesni odgoj i sport, a potom i kao dekan. U toku rada ostvario je više naučno-istraživačkih projekata od kojih se izdvajaju projekti Course development programme preko finasijera WUS Austrija (2001-2003), potom Tempus Joint European Project, Tempus CCMLL, University of Girona, ERASMUS + TEACHER (2017-2019) te niz naučno-istraživačkih projekata koje je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (koji su implementirani u periodu od 2013 do 2018. godine). Dobitnik je brojnih priznanja i certifikata, od kojih se posebno izdvaja Povelja za izuzetan doprinos i dostignuća u oblasti Sporta Univerziteta u Sarajevu.