Konkurs za dodjelu stipendije Adil Zulfikarpašić

26.10.2023 - 10:30

Podijeli:

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića raspisuje Konkurs za dodjelu pet godišnjih stipendija Adil Zulfikarpašić, i to, po jednu stipendiju redovnom studentu odnosno studentici I ili II ciklusa studija Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Univerziteta u Bihaću i Univerziteta u Zenici, u akademskoj 2023/2024. godini. Pravo učešća na konkurs imaju kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju sljedeće uslove: da su državljani_ke Bosne i Hercegovine; da su redovni studenti_ce I ili II ciklusa studija u školskoj 2023/2024. godini; da su ostvarili prosječnu ocjenu najmanje 8,5 u toku I ili II ciklusa studija; da tokom studija nisu obnavljali godinu. 

Kriteriji na osnovu kojih se vrši bodovanje su po osnovu uspjeha (prosjek ocjena); po osnovu dobivenih nagrada na takmičenjima i osvojenih medalja, te objavljenih akademskih radova tokom studija; po osnovu stepena invaliditeta kandidata, preko 60%; po osnovu prosječnih primanja u domaćinstvu; po osnovu potvrde da je roditelj bio u oružanim snagama Armije RBiH, i/ili da je jedan od roditelja bio u logoru, i/ili da je ratni vojni invalid, i/ili da je poginuo kao pripadnik Armije RBiH ili kao civilna žrtva rata.

Stipendija se dodjeljuje za akademsku 2023/2024. godinu u bespovratnom iznosu od 3.000,00 KM. Izbor kandidata za dodjelu stipendije vrši komisija koju je imenovao Upravni odbor Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića. Detalji Konkursa dostupni su na zvaničnoj web-stranici Bošnjačkog instituta, a Konkurs ostaje otvoren do 24.11.2023. godine.