"Kako ideju pretvoriti u održivi biznis". Radionice za studente i srednjoškolce

21.09.2023 - 08:35

Podijeli:

EDUKATIVNE RADIONICE ZA STUDENTE I SREDNJOŠKOLCE: KAKO IDEJU PRETVORITI U ODRŽIVI BIZNIS

 

U okviru projekta koji provodi mađarska organizacija “Hungary Helps” u saradnji sa organizacijom “Association for innovative initiatives” te Kantonalnom i univerzitetskom bibliotekom u Bihaću, u mjesecu oktobru i novembru 2023. godine održat će se tri edukativne radionice namijenjene budućim poduzetnicima, studentima Univerziteta u Bihaću, srednjoškolcima i nezaposlenim osobama koje razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa. Cilj radionica je pružiti potrebna praktična znanja koja će pomoći mladim ljudima da svoju poslovnu ideju pretvore u održivi biznis u Bosni i Hercegovini. Voditelji radionica su profesori Univerziteta u Bihaću te stručnjaci iz prakse.

Prva radionica će se održati 2.10.2023. godine, u prostorijama “Američkog kutka” (zgrada Kantonalne i Univerzitetske biblioteke). Tema radionice je “Kako ideju pretvoriti u održivi biznis”, a predavač će biti van. prof. dr. Kenan Mahmutović. Cilj radionice je naučiti polaznike kako da planiraju vlastiti poslovni model, kako da vrše istraživanje tržišta, kako da primjene marketinšku koncepciju u poslovanju i kako da adekvatno i efikasno koriste digitalne kanale (digitalni marketing) u svom poslovanju. Radionica je namijenjena studentima Univerziteta u Bihaću, posebno onima koji studiraju na tehničkim ili biotehnološkim studijima, kao i đacima srednjih stručnih škola. Prijavu za prvu radionicu moguće je izvršiti putem online obrazca na linku.

Druga radionica će se održati 10.10.2023. godine na temu “Registracija poslovnog subjekta” koju će voditi van. prof. dr. Albin Muslić. U okviru ove radionice polaznici će moći naučiti na koje sve načine je formalno moguće registrirati poslovnu djelatnosti (različite vrste obrta, "doo", "dd"), koji su praktični koraci u procesu registracije, koje su prednosti i nedostaci pojedinih formi poslovnih subjekata.

Treća radionica održat će se 2.11.2023. godine na temu “Finansijski aspekti poslovanja”, a istu će voditi menadžer sa dugogodišnjim iskustvom u financijskom sektoru, gosp. Nedžad Ćoralić. U okviru ove radionice polaznici će steći praktična znanja o poslovanju sa bankama i drugim financijskim institucijama, osnovnim bankarskim proizvodima koji se koriste u poslovanju, načinu finansiranja biznisa, prednostima i nedostacima pojedinih oblika finansiranja, kartičnom poslovanju i specifičnim kreditnim linijama.

Cilj projekta, kao i navedenih radionica je podržite mlade ljude da ostanu u Bosni i Hercegovini i pomoći im da svoje ideje pretvore u realne i samoodržive biznise. Svi zainteresirani kandidati koji se prijave za učešće u radionici će blagovremenu biti obaviješteni o tačnoj satnici održavanja radionica.