Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2019

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

SVEČANO OBILJEŽEN DAN SVEUČILIŠTA U ZAGREBU I ODRŽAN DRUGI REKTORSKI FORUM JUGOISTOČNE EVROPE I ZAPADNOG BALKANA

U subotu, 3. novembra 2018. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu proslavljen je Dan Sveučilišta u Zagrebu. Svečanošću u HNK-u ujedno je obilježen početak 350. akademske godine, u kojoj Sveučilište u Zagrebu započinje s proslavom ove značajne obljetnice. Program svečane sjednice započeto je obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa izlaganjem Sveučilište u Zagrebu na početku 350. akademske godine, te pozdravnim govorima visokih uzvanika. Na svečanosti su prisustvovali svi hrvatski rektori, kao i brojni strani rektori, sa univerziteta iz Ljubljane, Maribora, Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Bihaća, Tuzle, Zenice, Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Skopja, Bitole, Crne Gore, Prištine, Tetova i Tirane.

Svečanosti, u ime rektora prof. dr. Fadila Islamovića, prisustvovala je prorektorica za finansije i razvoj, prof. dr. Jasmina Ibrahimpašić.

Istog dana nakon svečanosti u auli Sveučilišta održan je Drugi rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana. Na forumu su 22 rektora potpisala Deklaraciju univerziteta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana, čime će se unaprijediti saradnja i zajedničko djelovanje tih univerziteta u području nauke, visokoga obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.
Između ostaloga, na temelju potpisane Deklaracije, Zajednica će nastaviti razvijati Regionalnu platformu za saradnju u području nauke, visokoga obrazovanja i istraživanja, te će posebna pažnja biti usmjerena na unaprjeđenje kvalitete visokoga obrazovanja na području jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana. Takođe, Zajednica će stvarati uvjete za zajedničko jačanje kapaciteta u području nauke, visokoga obrazovanja i transfera znanja, aktivno zagovarati zajedničke interese u području svoga djelovanja u institucijama Europske unije, poticati mobilnost nastavnika, saradnika, naučnika, istraživača i studenata, te se aktivno zalagati da države jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana izdvajaju više sredstava za financiranje nauke, a koji ne bi smjeli biti manji od 1 % bruto nacionalnog dohotka.
Deklaraciju univerziteta jugoistočne Europe i zapadnoga Balkana u ime svojih institucija potpisali su: prof. dr. sc. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever u Koprivnici,prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci,prof. dr. Jasmina Ibrahimpašić, prorektorica Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Maja Kazazić, prorektorica Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, prof. dr. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Ivanka Popović, rektorica Univerziteta u Beogradu, prof. dr. Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorica Univerziteta u Novom Sadu,prof. dr. Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr. Miladin Kostić, rektor Državnoga univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr. Marjan Dema, rektor Universiteti i Prishtines Hasan Prishtina, prof. dr. Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr. Nikola Jankulovski, rektor Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ vo Skopje, prof. dr. Sasho Korunovski, rektor Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ – Bitola, i prof. dr. Vullnet Ameti, rektor Univerziteta vo Tetovo.


 

 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 45 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja