Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2019

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Terenska nastava - Odsjek Šumarstvo

Zahvaljujući ŠPD Unsko-sanske šume doo, posebno direktoru mr. Mešić Harisu, koji nam je besplatno obezbijedio prijevoz (oko 1000 km u oba smjera), za čiji je trošak trebalo izdvojiti 1500 KM, a sve u cilju da se studenti druge godine šumarskog odsjeka (predmet Dendrologija) educiraju i upoznaju sa reliktnim sastojinama endemske vrste Pančićeve omorike iz doba tercijara, koja je ograničena na jedan vrlo uski areal oko srednjeg toka rijeke Drine na području istočne Bosne i Srbije (NP Tara) i više nigdje u svijetu; njihovom zaštitom jer im prijeti nestanak zbog sve većih klimatskih promjena, šumskih požara, negativnog utjecaja čovjeka i sukcesije prvobitne vegetacije, prije svega agresivne bukve, zatim njenom ekološkom ulogom u šumi, prirodnim pomlađivanjem – generativno i vegetativno, načinom pridobivanja i skladištenja njena skupocjenog sjemena, njenom pionirskom ulogom, rasprostranjenošću njenih sastojina, varijetetima, tlom na kojem raste, ekspoziciji i nagibu terena na kojem se javlja, tehničkim osobinama njena drveta, fitopatogenim štetnicima, štetnim insektima, njenim precima, alohtonim-hortikulturnim populacijama širom svijeta kao najljepši europski četinar, zatim oplemenjivanje vrste (unutarvrsna i međuvrsna hibridizacija) s autohtonim američkim smrčama, te naposljetku s njenim morfološkim izgledom-kako je razlikovati od ostalih smrča.

Posjetili smo i prelijepe sastojine crnog bora na peridotitu-magmatskim stijenama u Olovu gdje su se studenti upoznali s morfološkim, ekološkim, tehničkim, gospodarskim i ostalim osobinama europskog crnog bora i njegovih podvrsta.
Susreli smo se i s submediteranskim, toploljubivim vrstama, kao što su: Q. pubescens, C. emerus, L. carpinifolium, A. monsspesulanum, C. orientalis, G. tinctoria, C. hirsutus, F. ornus i druge koje su studenti izučavali.
Nakon odrađene terenske nastave uživali smo u uzbudljivoj vožnji čamcem kroz prelijepi kanjon rijeke Drine što svima preporučujemo.

Moramo napomenuti da su studenti druge godine šumarskog odsjeka Biotehničkog fakulteta u Bihaću, kao organizovana skupina, tj. kao predstavnici jednog Univerziteta, prvi u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i u regionu posjetili ova reliktna staništa Pančićeve omorike koja ne postoje nigdje više u svijetu i na što trebaju biti ponosni.
Zahvale također idu uvaženoj profesorici Bakrač Azri i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, posebno sekretaru ministarstva gospođi Albijani Trnavci koji su obezbijedili studentima besplatno noćenje u vikendici, besplatnu vožnju čamcem, zatim besplatan doručak, ručak i džeparac; te meni, koji smo bili veoma uporni i istrajni u ovoj dvomjesečnoj organiziciji terena, koji smo profesorica i ja zamislili, te uz podršku dekana doc. dr. Huseina Vilića i ostalih uposlenika Biotehničkog fakulteta na kraju i izveli.
Uz rad, trud, volju i znanje ništa nije nemoguće.
Nadamo se da ćemo ako Bog da iduće godine sa novom generacijom šumara ovo nezaboravno iskustvo i ponoviti.


 

 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 16 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja