Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2019

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Održan seminar na Univerzitetu u Portu po Erasmus+ projektu “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine STINT”


Tokom 3. 4. i 5. aprila nastavnik Tekstilnog odsjeka Irfan Hošić i studentica 3. godine na Biotehničkom fakultetu UNBI Emina Gradinović sudjelovali su na seminaru u okviru STINT projekta (Strengthening of Internationalisation of B&H Higher Education) na Universitetu u Portu.
Cilj ovog projekta je jačanje internacionalizacije na bosanskohercegovačkim univerzitetima u svim njenim segmentima. Spektar ponuđenih prezentacija na ovom seminaru imao je za namjeru da senzibilizira rektore, prorektore, nastavno i nenastavno osoblje bh. univerziteta o važnosti otvaranja ka vani i obimnijeg sudjelovanja u međunarodnim inicijativama. Predstavljeni su tekući međunarodni projekti Univerziteta u Portu koji podrazumijevanju saradnju sa Sjevernom i Južnom Amerikom, Evropskom Unijom i drugim dijelovima Evrope, Azijom, Afrikom i Australijom. Ukazano je na važnost ne samo mobilnosti studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja ali i na niz drugih aspekata koji čine uspješnost dobre internacionalizacije jedne akademske institucije. Kroz listu dobro osmišljenih pitanja kao što su kako povećati dolaznu i odlaznu mobilnost; kako intenzivirati projekte učešća za poboljšanje internacionalizacije; kako uspostaviti težišne fokuse na određena područja; kako istraživačke projekte učiniti više vidljivijim na međunarodnom planu, i brojna druga pitanja, kroz intenzivan trodevni seminar a podrazumijevajući pristup interdisciplinarnosti ponuđen je set mogućnosti, rješenja i smjernica kako na bh. akademskim institucijama razvijati nove strategije internacionalizacije.
Ono što se činilo interesantnim za bosanskohercegovački slučaj iz portugalske perspektive jeste sličnost socio-ekonomskih prilika dvije zemlje gdje je zbog velike ekonomske krize kroz zadnjih par godina, došlo do velikog odljeva visokoobrazovanog kadra i stručnjaka. Kroz intenzivirane kampanje centripetalnog djelovanja i saniranje milionskih dugova, u Portugalu je došlo do “vraćanja” obrazovanih pojedinaca a slogan “Kroči globalno, ostani ovdje” čini se aktuelnim i važnim za trenutne prilike u Bosni i Hercegovini.
Ulaganje u visoko obrazovanje i kreiranje inventivnih programa, Portugalu je omogućilo ulazak u novu i sofisticiranu eru edukacije i obrazovanja. Posjeta nekonvencionalnoj, eksperimentalnoj ali krajnje inventivnoj i uspješnoj instituciji Porto Design Factory otvorilo je nove perspektive i razumijevanje alternativnih ali krajnje uspješnih istraživačkih strategija na polju visokog obrazovanja. PDF je mjesto gdje se mimo konvencionalnih silabusa i kurikulima a uz mentorstvo invetnivnih i uspješnih mentora kreira nova održiva realnost a u saradnji sa privrednicima i kompanijama. Vođeni pitanjem kako educirati globalnog inovatora, ova institucija je kroz nekoliko godina postala mjesto atrakcije i propulzivnosti akademskog života ne samo u Portu već i u Portugalu. Razumijevanje internacionalizacije kao nečeg samopodrazumijevajućeg a ne nečeg ka čemu se tek treba stremiti, kao i nijansirano odvajanje pojmova učenja i sticanja znanja oduševilo je sve bh. sudionike STINT seminara u Portu.
Ovaj seminar dobro se uklapa u aktuelne tendencije Univerziteta u Bihaću da internacionalizaciju stavi na visoko mjesto prioriteta razvoja za naredni period.


 

 

 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 8 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja