Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2018

Izmjena plana JN 2018

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

Obavijest o održavanju  radionice ''Inspirativna ekonomija''

Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i International Institute of Inspiration Economy (IIIE) iz Kraljevine Bahrein pozivaju Vas na dvodnevnu radionicu koja će se održati dana 18. i 19. aprila 2016. godine u hotelu Emporium (Adresa: dr. Irfana Ljubijankića 90., Bihać). Okupljanje i registracija učesnika planirana je u periodu od 08:30 do 09:00, a početak i trajanje radionice od  09:00 do 13:00 sati.
International Institute of Inspiration Economy osnovan je kao neprofitna organizacija tokom 2015. godine sa ciljem i vizijom postanka vodeće međunarodne organizacije koja nadahnjuje mlade ljude, naučnike i poslovne lidere da stvaraju bolje društveno – ekonomske uslove. Kao neprofitna organizacija okuplja značajan broj akademika, naučnika, poduzetnika, mladih aktivista, inovatora, poslovnih poduzetnika, socijalnih poduzetnika, kao i  sve one koji imaju želju i volju za stvaranjem novih ideja, a u cilju promicanja i širenja vrijednosti inspirativne privrede, kao i njegovog relativnog uticaja na buduće generacije. Misija International Institute of Inspiration Economy jeste uspostaviti, razvijati i poboljšati važnost inspirativnog poduzetništva kroz projekte, radionice, istraživanja, promotivne kampanje i obrazovanje širom svijeta, na način povezivanja naučnika, poduzetnika, aktivista u cilju zajedničke proizvodnje i razmjene pozitivne prakse, a koja će nadalje predstavljati vrijednu pomoć i nadahnuće društveno - ekonomskoj politici. Detaljne informacije o Institutu možete pronaći na: http://www.inspirationeconomy.org/.
Dr. Mohammed Buheji, osnivač International Institute of Inspiration Economy i časopisa za Inspiration Economy, predavač na Univerzitetu u Kraljevini Bahrein, prilikom izlaganja na radionici fokusirat će se na važnost postojanja ''inspirativnih/poticajnih vlada'', čiji je primarni cilj u bliskoj budućnosti osiguranje stabilnosti i održivog oživljavanja društva na području Bosne i Hercegovine. Pored dr. Buheija učešće u radionici će uzeti i drugi profesori  i poduzetnici sa Univerziteta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Kraljevine Saudijske Arabije.

Kroz izlaganje i radionicu obuhvatit će se slijedeće teme:
-    Predstavljanje mehanizma i izvora inspiracije u vlasti, konkretni primjeri i pokazatelji u cilju stvaranja stabilnije socio-ekonomske situacije u BiH, kao i većeg zadovoljstva građana.
-    Približavanje inspirativne ekonomije običnim građanima (kroz primjere: načini osiguranja blagostanja, osjećaja sigurnosti i boljeg života kod građana).
-    Pozitivna praksa u oblasti poduzetništva, inovacija, kreativnosti i obrazovanja (kroz primjere).
S obzirom da će u radionici uzeti učešće i predstavnici akademske zajednice i privrede, dr. M. Buheji prezentacijom će nastojati pružiti odgovore i na slijedeća pitanja:
-    Kako implemetirati stečeno znanje u privredi?
-    Kako koristiti naučnike i rezultate njihovog naučnog istraživanja u najboljoj mogućoj mjeri i određenom segmentu razvoja društva?
-    Kako upravljati znanjem?
-    Kako podsticati inovativnost?
-    Mogućnosti povezivanja i zajedničke saradnje akademskih zajednica i privrede Kraljevine Bahrein, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Kraljevine Saudijske Arabije sa Bosnom i Hercegovinom, kao i zajednički naučno-istraživački projekti?
-    Inspiracija učesnika radionice u cilju kvalitetnijeg iskorištavanja prirodnih resursa BiH u pravcu razvoja i stvaranja boljih uslova života na području BiH, sa obzirom na trenutnu situaciju?
-    Pronalazak potencijalnih ulagača u razvoj BiH?
-    Preporuke neophodnih promjena na temelju postojećih spoznaja o BiH?

Pored  radionice namjera nam je da gostima pokažemo primjere dobre prakse u segmentu privrede, obrazovanja, kulture, tradicije i običaja i zajedničkog suživota različitih vjerskih zajednica.
Stoga, predstavit će se potrebe i problemi proizvodnog sektora u Bosni i Hercegovini i na taj način izgraditi i umrežiti prikladna rješenja i podršku tamo gdje je to moguće i obratno, kada je u pitanju da bosanska stručnost bude od koristi arapskom svijetu.
Prilikom posjete razmotriti će se mogućnosti za EU ili arapski fond gdje IE može pridonijeti izvršenju različitih projekata koji povećavaju ishode inspirativne ekonomije jasno vidljivih, kako u zajednici, tako i u društvenoj ekonomiji.


 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 52 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja