Ukratko o Univerzitetu

Univerzitet u Bihaću je osnovan 28.07.1997. godine. Predstavlja javnu ustanovu koja organizuje i izvodi univerzitetske studije, naučni i visoko stručni rad. Razvija naučno, tehnološko i umjetničko stvaralaštvo. Predstavlja jedan od 8 javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, sa prosječnim brojem studenata između 3000 i 5000.

  Detaljnije...

Misija i vizija

Misija Univerziteta u Bihaću kontinuirano prenosi i razvija međunarodno prepoznatljiv kvalitet naučnih, umjetničkih i stručnih istraživanja i visokog obrazovanja na tri stupnja Bolonjskog ciklusa, naučnoistraživačkog rada i cjeloživotnog obrazovanja, kako bi, kroz generiranje, transfer i primjenu znanja...

Detaljnije...

Fakulteti

Univerzitet u Bihaću ima 7 fakulteta  (organizacionih jedinica). To su Biotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Pravni fakultet i Fakultet zdravstvenih studija. Više o fakultetima (organizacionim jedinicama) i podacima vezanim za njih možete naći u istoimenoj sekciji.

Detaljnije...
 

Riječ rektora

Univerzitet u Bihaću je dio Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja i u toj ulozi nastoji djelovati u skladu s politikama i dokumentima Evropske Unije. Glavni izazov akademskom osoblju i studentima u vremenu velikih promjena predstavlja iznalaženje pravog odgovora na zahtjeve društva, nauke, obrazovanja i privrede.

Pročitaj sve...
 

Članice univerziteta Fakulteti, ustanove

Biotehnički fakultet
Ekonomski fakultet
Islamski pedagoški fakultet
Pedagoški fakultet
Pravni fakultet
Tehnički fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Pročitaj više...

Međunarodna saradnja

Stipendije

Programi razmjene

Konferencije, seminari..

Brošura (Engl.)

Pogledajte sve...

Softver Pristup

Adobe Connect

Registar studijskih programa

KPI

Pregled registra

Javne nabavke Univerzitet u Bihaću

Plan javnih nabavki 2019

Pravilnik o Javnim nabavkama

Interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma

Poslovnik o radu Komisije


Obavještenja i ostale dokumente možete pogledati ovdje.

PRVI SASTANAK ERASMUS+ KA 2 PROJEKTA ZA JAČANJE INTERNACIONALIZACIJE VISOKOG OBRAZOVANJA U BOSNI I HERCEGOVINI

U periodu od 25. do 27. januara u Gentu, Belgija, održan je prvi sastanak po Erasmus+ projektu „Jačanje internacionalizacije visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“. Sastanku su ispred Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću prisustvovale stručni savjetnik za međunarodnu saradnju, Alma Bosnić i viši stručni saradnik za projekte, Džalila Muharemagić.
Cilj projekta je osnaživanje ureda za međunarodnu saradnju na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i njihove saradnje sa studentskim udruženjima. Aktivnosti po projektu podrazumijevaju stvaranje strategije internacionalizacije za partnerske univerzitete, obuku osoblja za postupke priznavanja stečenih ECTS kredita i kvalifikacija na univerzitetima izvan Bosne i Hercegovine, stvaranje mreža između ureda za međunarodnu saradnju domaćih i univerziteta Evropske Unije, osiguranje kvaliteta u međunarodnim aktivnostima, te nabavka opreme za urede za međunarodnu saradnju i studentska udruženja. Po završetku projekta očekuje se da uredi za međunarodnu saradnju na javnim univerzitetima budu spremni da kroz sredstva Evropske Unije, ali i drugih izvora, obezbijede sigurnu i jednostavnu razmjenu za studente i nastavnike, te budu podrška za aplikacije na domaće i međunarodne istraživačke i razvojne projekte. Osnaživanjem saradnje sa studentskim udruženjima, te njihovim tehničkim opremanjem, osigurava se i aktivno učešće studenata u međunarodnim aktivnostima. Uz višestruke koristi za internacionalizaciju Univerziteta, učešćem u ovom projektu ispunjavaju se i preporuke Komisije za akreditaciju.
Koordinator na projektu je Univerzitet KU Leuven iz Belgije, pored kojeg u projektu učestvuje i svih osam javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

Aktivnosti implementacije ovog projekta, možete pratiti na sljedećem linku:
https://www.facebook.com/STINTBIH/


 

 

 

Webmail Pristup

Važniji dokumenti Univerzitet u Bihaću

Statut Univerziteta u Bihaću

Zakon o Univerzitetu u Bihaću

Okvirni zakon o visokom obrazovanju

Zakon o visokom obrazovanju USK

Pravila studiranja na I ciklusu

Pravila studiranja na II ciklusu

Pravila studiranja na III ciklusu

Pregled svih dokumenata...

UNBI Izdvojeno

Kalendar nastave

Promotivni video Univerziteta

Galerija

Brucoški vodič

Odbrane radova

Online?

Trenutno prisutno: 13 posjetitelja i 0 članova.

 

 
Pročitajte više o projektima Univerziteta u Bihaću...

Informacioni sistem Univerziteta u Bihaću

Strategija razvoja Univerziteta u Bihaću

Naučno-istraživački rad i međuuniverzitetska saradnja