Zašto Unija studenata?

03.03.2021

Podijeli sa:

Piše:
Adnan Kovačević
Predsjednik Unije studenata UNBI

Unija studenata je krovna organizacija studentske populacije Univerziteta u Bihaću. Formirana je daleke 1998. godine, i od tad ima isti cilj, poboljšati studentski standard, podsticati kreativne i druge sposobnosti studenata, te unaprijediti nastavni naučni i umjetnički istraživački rad. 

Moje iskustvo u Uniji studenata počinje prvenstveno kao članom Asocijacije studenata Biotehničkog fakulteta; zatim sam vodio Asocijaciju studenata Biotehničkog fakulteta kao predsjednik Asocijacije, da bi na četvrtoj godini sam shvatio da ako nešto ne poduzmem da će u gradu Bihaću studentski život zamrijeti. Upisao sam master studij na Biotehničkom fakultetu u ovoj akademskoj godini (2020/2021), te sam u mjesecu januaru 2021. godine na izborima Unije dobio većinsku podršku studenta i postao predsjednik Unije studenata. 

Unazad dva mjeseca koliko smo na ovoj poziciji, namjerno govorim u množini, pokušali smo da saberemo glavne probleme u kojima se naši studenti nalaze. Shvatili smo da je jako teško izboriti se za svoje pravo kao student. Svi mi imamo ideje kojima bismo poboljšali studentski standard na Univerzitetu u Bihaću, međutim, kada smo ušli u te vode, kada smo počeli da se borimo za svoja osnovna prava shvatili smo da se borimo s lavovima. Dosta toga nam je uskraćeno. Dosta toga treba popraviti da bi se vratio stari sjaj studentima na našem Univerzitetu.

Ovdje nećete pročitati samo moje stavove o ulasku u Uniju studenata Univerziteta u Bihaću. Ja pišem u ime svih članova, u ime svih studenata koji žele promjenu. Naš Univerzitet ima jako dobre studente, ima studente koji ne staju, koji imaju jasnu viziju i koji je slijede. Naš primarni cilj jeste popraviti stanje koje smo našli ušavši u organizaciju. Želimo da vratimo studentima studentski život. Želimo da se čuje naš glas. Želimo da ostavimo trag iza sebe. 

Težak je put kojim koračamo. Mi imamo želju za promjenom, imamo jasan plan. U svakom poslu najbitnije je da koračaš tim putem srcem, a vjerujte, toga nam ne fali. Prijateljstvo, poštovanje, uvažavanje mišljenja, trud, rad, to su osobine koje nas krase. 

Vjerujem da vas zanima i otkud nam motivacija. Najlakše je ostaviti sve po strani. Najlakše je živjeti u sredini u kojoj je sve definisano, koju je neko definisao i ne želi čuti za promjene. Nama je dosta takve sredine. Dosta smo šutali i dosta nam je da robujemo, i samo na ovakav način, ujedinjeni, možemo napraviti nešto.

Velik je broj planova i aktivnosti koje želimo realizirati i napraviti za bolji studentski standard. Prvi plan nam je da zajedno u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, donesemo podzakonske akte za zakon o studentskom standardu kojim bi studenti dobili puno kvalitetni studij. Dalje, plan nam je raditi na uvođenju stipendiranja na području grada Bihaća što nam je Gradonačelnik na održanom sastanku već obećao. Želja nam je uvesti besplatno ovjeravanje i podizanje dokumenata u gradskoj upravi. Želimo vidjeti više društvenih događaja i aktivnosti kako bi se u gradu Bihaću osjetio studentski život. Želja nam je vidjeti mogućnosti subvencioniranja ishrane studentima, a trenutno radimo na organiziranju većeg broja edukacija, radionica, seminara kako bi unaprijedilo neformalno obrazovanje i mnoge druge stvari koje će uskoro doći. Nadamo se da će studenti uvidjeti promjene koje će Univerziteta u Bihaću i svim studentima dosta značiti.