Online nastava na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću

23.03.2020

Podijeli sa:

Piše:
Samra Hrkić
Studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću

Poštovana profesorice Ćatić Kajtazović,

Imala sam potrebu da Vam se kao studentica završne godine Ekonomskog fakulteta a ujedno i kao predstavnica studenata Nastavno-naučnog vijeća Ekonomskog fakulteta, obratim putem ovoga meila.

Izuzetno sam sretna i ponosna što u ovo kriznom trenutku naš završni semestar na Ekonomskom fakultetu teče bez ikakvih problema. Mi studenti zaista ne osjećamo prevelike posljedice kriznoga stanja jer se sva naša predavanja i vježbe obavljaju uredno i na način na kojem nam sigurno može pozavidjeti dosta drugih fakulteta koji još nisu krenuli ili jos uopće nisu uveli opciju online nastave. Postigli ste to da se naš Fakultet, doslovno nađe u istom rangu sa drugim obrazovnim ustanovama u svijetu a time i da se mi studenti osjećamo počašćeno i sretno. Ko bi rekao da jedan fakultet u malome gradu može u takvom kriznom stanju sve to izvesti! Maksimalno ste se potrudili da studenti ne osjete teškoće koje su zadesile naše društvo, te da uredno slušamo sva naša predavanja i vježbe.

Izuzetno sam zahvalna Vama, našoj Dekanici, te svim ostalim profesorima i asistentima koji su se maksimalno prilagodili ovoj situaciji i oblikovali svoja predavanja i vježbe upravo prema nama i za nas. Vjerujemo da Vam nije bilo lako sve ovo organizirati i da je to zahtjevalo dosta truda i upornosti, ali iz moje perspektive i perspektive drugih studenata i studentica sa kojima sam u kontaktu – ovo ste organizirali na jedan izuzetno profesionalan i adekvatan način. Meni osobno se onlinenačin studiranja apsolutno dopada, i iskreno, što se mene tiče, na taj način možemo nastavit i kad prođe stanje krize koje nas je zadesilo. 

Zašto mi se baš sviđaju online predavanja? Sviđa mi se, tj. oduševljena sam prije svega jer iz udobnosti našeg doma slušamo, pratimo i izvršavamo svoje studentske obaveze. Dinamika predavanja i vježbi koje radimo, motiviraju nas da čitamo, slušamo, razmišljamo, upijamo i izvršavamo svoje studentske obaveze. Izolacija nas tjera na samostalni rad i povećani trud što rezultira većom učinkovitosti nastave.

Posebno bih željela istaknuti online predavanje profesorice Barišić koja je bukvalno – kako sa svojom prezentacijom, radom na njoj, ali i kvizom koji je sastavila kako bi provjerila naše učešće – naprosto «rasturila». Njen rad i način osmišljavanja cjelokupnog predavanja je nešto što do sada nisam vidjela te sam iznimno sretna. Zbog toga se iskreno nadam da će svako naredno predavanje imati sličan koncept i pristup. 

Pored profesorice Barišić, velika zahvala takođe svim drugim profesorima i asistentima koji su nam držali online predavanja jer su svi uložili mnogo truda i vremena što je kod nas studenata ostavilo snažan dojam.

Lijep pozdrav!