Nova web-stranica Univerzitetu u Bihaću

27.08.2019

Podijeli sa:

Piše:
doc. dr. Irfan Hošić
Urednik web-stranice UNBI.BA

Nova web-stranica Univerziteta u Bihaću je pokušaj otvaranja Univerziteta ka vani – ka postojećim studentima, ka sadašnjim srednjoškolcima i onima koji tek planiraju postati studenti, ka uposlenicima, ka lokalnoj zajednici, javnosti i svima onima koje zanima visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini, Unsko-sanskom kantonu i gradu Bihaću. Nova web-stranica je sušta potreba prema nesmetanoj, transparentnoj i otvorenoj komunikaciji sa najširim spektrom publike. Zamišljena je kao sadržajan i prvenstveno funkcionalan virtuelni glasnik Univerziteta u Bihaću koji barata sa autentičnim materijalima koji su rezultat dugogodišnjeg rada i njegov izvorni produkt. Svi prijedlozi, sugestije i vijesti mogu se dostavljati na email adresu Redakcije: redakcija@unbi.ba.

Nova web-stranica nastala je na inicijativu Centra za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Bihaću a uz materijalnu pomoć Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine. Podrška ovoj inicijativi stigla je iz Ureda za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću kroz Erasmus+ KA STINT projekat – kao jedan od prioriteta i strateških ciljeva povećanja vidljivosti Univerziteta, te jačanje svijesti o važnosti internacionalizacije i interne promocije internacionalizacije – koji su usvojeni kroz Strategiju za internacionalizaciju Univerziteta u Bihaću za period 2018-2023.

Na 34. redovnoj sjednici Senata Univerziteta u Bihaću (28.2.2019. godine) imenovan je Urednički kolegij nove web-stranice kojega čine doc. dr. Almira Džanić, Adis Kozlica i doc. dr. Irfan Hošić kao glavni i odgovorni urednik. Ipak, nova web-stranica Univerziteta u Bihaću ne bi bila moguća bez izravne podrške Enesa Dedića i Enisa Džanića iz Centra za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Bihaću, te Alme Bosnić i Džalile Muharemagić iz Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću. Pored vrhunske profesionalnosti i zahvala upućenih na adresu IDK Studio iz Bihaća koji je implementirao progamerski dio razvoja, svojim angažmanom razvoju nove web-stranice doprinjele su također prof. dr. Šeherzada Džafić nastavnica Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Nermina Badić iz Ureda prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Bihaću. Fotografsku pomoć ponudio je mladi kolega asistent Amar Selmanović sa Tekstilnog odsjeka. Zahvala takođe ide prošlom rektoru prof. dr. Fadilu Islamoviću te sadašnjem vršiocu dužnosti rektora prof. dr. Nevezetu Veladžiću ali i svim kolegicama i kolegama Univerziteta koji su slanjem svojih priloga, tekstova i sugestija razumjeli važnost ovoga projekta i bez odgađanja sudjelovali u njegovoj izvedbi.

Blog nove web-stranice Univerziteta u Bihaću planiran je kao virtuelni prostor neposrednog kontakta, zamišljen da u prvom licu jednine iz raznih pozicija – studentske, nastavničke, nenastavničke, i drugih, govori o najrazličitijim iskustvima sudjelovanja u životu Univerziteta. U dugoročnoj perspektivi želja je našu ustanovu učiniti opiljivom i trodimenzionalnom ka javnosti; predstaviti je kao živo tkivo i organsku cjelinu koja je srasla uz grad Bihaća i ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Dobrodošli na www.unbi.ba :-)