Kao mladi, počnite praviti razliku!

23.10.2021

Podijeli sa:

Piše:
Kenan Kečanović
Student Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću

Da biste bili prepoznati i da bi se vaš rad mogao vrednovati morate početi raditi. Morate se aktivirati i angažirati u različitim poljima kada uočite anomalije u društvu, a kasnije filtrirati svoje želje i fokusirati se tamo gdje mislite da možete dati sve od sebe i da će vaš rad izazvati "razliku", odnosno reakciju društva.

Razliku sam počeo praviti još u osnovnoj školi kada sam organizirao različite aktivnosti od kojih su se izdvajale one humanitarne koje će me na koncu dovesti do toga da započnem volontirati u bihaćkom Crvenom križu. Strast prema volontiranju vjerovatno je bila naslijeđena, ali po inerciji kada svakodnevno uviđate tešku situaciju u lokalnoj zajednici u kojoj živite i u kojoj ste odrasli, razum i Gandhi vam kažu: "Pokreni se i budi promjena". Tako je i bilo. Nastojao sam biti koristan zajednici u osnovnoškolskom, te srednjoškolskom tijelu koje će rješavati probleme i potrebe mladih, a koje nosi naziv Vijeće učenika. Različite aktivnosti koje smo radili, u mnogim mladima ali i u meni, otkrivale su "skrivene" talenate koji su bili preduvjet za karijere koje smo već tada na minimalan ali kvalitetan način stvarali i gradili, jer smo se izdvajali od velike većine koja je često nijemo gledala na dešavanja koja su bila svuda oko nas.

Česta gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama otvorila su mi vrata za novi početak. Prije dvije godine, na preporuku kolegice Irme, započeo sam studentski obavljati posao novinara na Radio-televiziji Unsko-sanskog kantona. Ovo kratkotrajno iskustvo mi je kazalo da ovo nije samo "posao" već i strast koja vam se uvuče pod kožu, te postane sastavni dio života pa čak i kada razmišljam o stvarima unutar svoje porodice, kuće ili o prijateljima, te postanete objektivni, kritički nastrojeni i profesionalni (neki bi rekli profesionalna deformacija). Važno je naglasiti da osim što ste mladi, pa za vas kažu i da ste lijepi (ili, "baš si za kamere"), te da se lijepo izražavate, ne trebate zaboraviti ono zbog čega ste zapravo tu, a to je da pravite promjene. Omladinska emisija "KontRaš?!" je upravo jedna od tih, rekao bih pozitivnih, promjena. Merisa Nesimović i Belmin Fajić, zajedno sa mnom kao autorom tog omladinskog showa na kanalima RTVUSK, uradila je preko dvadeset epizoda i unijela drugačiju perspektivu o mladima na Unsko-sanskom kantonu, a ako se pitate koju to? Pogledajte na Youtube kanalu navedene televizijske kuće, te uskoro očekujte i drugu sezonu! Vjerujem da će ovaj tekst pročitati i Merima Zulić, te Nasko Kišmić, koji su dali posebnu "kontra" notu nama mladima, a na čemu sam im zaista zahvalan. Hvala i menadžmentu ali i snimateljima koji su radili na ovom projektu jer iza svake uspješne priče mora postojati tim koji me je naučio mnoštvu lekcija, a i na onoj da uvijek može bolje.

Dok planiram(o) drugu sezonu, radim i u kulturno-zabavnom dijelu redakcije RTVUSK i svakako nastojim praviti promjenu. Kako bi uvaženi kolega Nijaz Glumac rekao: "Keno, kada radiš prilog, ma zapravo šta god da radiš pravi razliku jer te to ističe, baš kao i golovi našeg Džeku u reprezentaciji". Ova izjava se odnosni na nas sviju jer da bi nama bilo bolje, moramo raditi, mijenjati i isticati se. Dragi Nijo, hvala ti, a hvala i svima vama koji ste ovo pročitali te koji ste uzeli po neku pouku.